Надежда и спокойствие за утрешният ден
Свържете се с нас
тел. 070011279, 0895549754
k.k.Чайка, ул.Д-р Любен Лазаров №74 /срещу хотел Журналист/

Ако желаете да ни посетите и да разгледате базата ни, както и да получите специфична цена за услуги по вашите нужди.  Свържете се с нас

Жените у нас искат да се пенсионират на 57 години, мъжете – на 59 години

Жените у нас искат да се пенсионират на 57 години, мъжете – на 59 години

Жените да се пенсионират на 57 години, а мъжете на 59 години – това е желанието на българските граждани, сочи „Европейското социално изследване”, представено от доц. Лилия Димова. Изследването е проведено в началото на годината в 30 страни. Прави впечатление, че във всички страни хората искат да се пенсионират една – две години под записаната в закона граница.

„Във всички страни без изключение предпочетат с една година по-рано да се пенсионират, отколкото е реалното положение при тях. Това е и в България, не правим изключение в това отношение. В различните страни имат възможност и свобода за избор дали, кога и как да се пенсионират. Но това, което прави впечатление при нас, е, че в България жените искат в масовия случаи да се пенсионират на 57 години, а мъжете на 59 години, тоест по-ниско отколкото е в момента”, каза Димова. Тя обаче подчерта, че българите не правят изключение, а съвсем близо до нас са унгарците, естонците, донякъде французите. В Словения и в Русия нещата са още по-ниски стойности.

„Интересно е, че дори страни като Норвегия например, където пенсионната възраст е 67 години за жените и мъжете също настояват с по две години по-рано да могат да се пенсионират”, обясни още експертът.

В цяла Европа основната ценност на пазара на труда е сигурността на работата, допълни доц. Лилия Димова. Сигурността на работното място дори надхвърля размера на заплащането. В повечето европейски страни хората търсят преквалификация и допълнителна квалификация, за да посрещнат предизвикателствата на кризата, но не и в България.

По думите й по този показател идват шокиращите сравнения спрямо цяла Европа. „Дори в условията на криза, дори в условията на съкратено работно време, на намаляване на заплащането, на финансови затруднения, Европа се справя с кризата, като повишава квалификацията си много по-често и много по-масово от нас. През последните месеци едва 5% от българите, което е нищожен дял, са повишили квалификацията си”, изтъкна Димова.

Ако имате нужда от специализирана грижа за Ваш близък Дом за стари хора Черно море ще осигури 24/7 медицинска грижа за Вашите близки и роднини.
За повече информация, свържете се с нас на 0895549754.

Източник: https://dariknews.bg/