Надежда и спокойствие за утрешният ден
Свържете се с нас
тел. 070011279, 0895549754
k.k.Чайка, ул.Д-р Любен Лазаров №74 /срещу хотел Журналист/

Ако желаете да ни посетите и да разгледате базата ни, както и да получите специфична цена за услуги по вашите нужди.  Свържете се с нас

Как да живеете до 100 години?

Как да живеете до 100 години?

Когато пожелаваме на някого да си жив и здрав 100 години, не се замисляме, че всъщност това е една напълно постижима възраст. Разбира се, не всеки има шанса да я достигне, но има редица фактори, наред с гените, които могат да увеличат шанса ви да видите трите свещички на тортата.

Гответе

Така не само приемате по-малко калории, захар и мазнини, но и знаете какво слагате в храната си, а пътят към здравето започва от качествената храна.

Бъдете организирани

Така ще намалите стреса и ще бъдете по-спокойни (и по-здрави), което е фактор за дълголетие.

Преместете се

Преместете се на място, разположено високо над морското равнище. Япония има най-многобройното население на хора на възраст над 100 години. Високата надморска височина намалява риска от смърт от сърдечни заболявания, според проучване.

Не спирайте да учите

Висшето образование е свързано с по-дълъг живот. Хората, които имат бакалавърска степен или по-висока, живеят около девет години по-дълго от тези, които не завършват гимназията. Това е вероятно, тъй като те са склонни да имат по-здравословно поведение и имат по-голям достъп до медицински грижи.

Пийте повече зелен чай

Зеленият чай съдържа епигалокатехин-3-галат (EGCG). Този антиоксидант е известен с това, че блокира ензимите, които поддържат растежа на раковите клетки. Полифеноловите антиоксиданти са известни със своите анти-ейдж свойства. Проучване в Япония установи, че хората, които пият много зелен чай, имат 26% по-нисък риск от смърт.

Яжте повече риба и ядки

От дълго време е известно, че средиземноморската диета е сред най-здравословните, а хората в страните, където тя е популярна, живеят по-дълго.

И много плодове и зеленчуци

По-голямата консумация на плодове и зеленчуци е свързана със значително с по-нисък риск от смъртност, според проучвания, които изследват хиляди хора от цял ​​свят от 5 до 26 години.

Медитирайте

Положителните психологически промени, възникващи по време на медитация, са свързани с по-голяма активност на теломеразата, според изследователите. Това е важен ензим за дългосрочното здраве на клетките в организма. Ефектът се дължи на психологическите промени, които увеличават способността на човека да се справя със стреса.

Грижете се за внуците

Неотдавнашно проучване показва, че смъртността сред грижещите се за внуците баби и дядовци е с 33% по-ниска от тази при негрижещите се. Първите имат по-ниски нива на стрес, остават физически активни, социално ангажирани са и са по-щастливи.

Свалете коремните мазнини

Излишната телесна мазнина е сред основните причини за смърт и инвалидност, включително инфаркти, удари, високо кръвно налягане и рак. Затова поддържайте форма, за да се радвате на дълъг живот.

Бъдете активни всеки ден

Физическата активност през свободното време е свързана с по-голяма продължителност на живота, дори при относително ниски нива на активност и независимо от телесното тегло. Препоръката е възрастни между 18 и 64 години да участват в нормална аеробна физическа активност в продължение на 2,5 часа при умерен интензитет или 1,25 часа при енергичен интензитет – всяка седмица.

Взимайте витамин D

Изследванията сочат, че дефицитът на витамин D е рисков фактор за сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност, периферна артериална болест (ПАД) и състояния, свързани със сърдечно-съдови заболявания. Хората с ниски нива на витамин D (спрямо оптималното ниво) са с 64% по-склонни да получат сърдечен удар и имат 81% по-висок риск от смърт от сърдечни заболявания, показват проучванията.

Наспивайте се

Хроничното лишаване от сън може да вземе години от живота ви и увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Също така липсата на сън уврежда когнитивната функция. Затова, за да живеете по-дълго, спете.

Източник: https://profit.bg/