Надежда и спокойствие за утрешният ден
Свържете се с нас
тел. 070011279, 0895549754
k.k.Чайка, ул.Д-р Любен Лазаров №74 /срещу хотел Журналист/

Ако желаете да ни посетите и да разгледате базата ни, както и да получите специфична цена за услуги по вашите нужди.  Свържете се с нас

Възрастните хора са по-щастливи, отколкото тези на 20-30 години

Възрастните хора са по-щастливи, отколкото тези на 20-30 години

Мислим си, че най-хубавият период в живота ни са детството, младостта и студентските години. И най-вероятно сме прави. Тогава сме изпълнени с енергия, здраве и безгрижие. Животът е пред нас, всичко е прекрасно, ние сме под крилото на родителите си и не се занимаваме с битови проблеми. Това обаче далеч не означава, че тези години са най-щастливите ни.

Оказва се, че въпреки че са физически по-болни и немощни, възрастните хора като цяло са по-щастливи от младите. Това твърди проучване публикувано в Journal of Clinical Psychiatry, в което изследователите анализират данни събрани от 1 546 души на възраст от 21 до 99 години в Сан Диего, САЩ.  Проучването е проведено с анкетиране по телефона, като психолозите са питали реципиентите за тяхното психическо и физическо здраве. Въпросите са включвали теми като депресията, тревожността, задоволството от живота и други.

Резултатите били изненадващи – оказало се, че възрастните хора се чувстват психически значително по-добре. „Има идея, че старостта е лоша, всичко в нея е мрачно и ужасно, а по-възрастните хора обикновено са депресирани, груби и нещастни“, казва авторът на изследването д-р Дилип Жест пред TIME. Тя е психиатър и директор на Центъра за здравословно стареене в Калифорнийския университет в Сан Диего.

Изследвания и преди са открили, че щастието в живота представлява крива с формата на “U”. В младостта си сме безгрижни и щастливи. Средната възраст е най-натоварващата – имаме ангажименти, задължения, градим кариера и на нашите рамене стоят децата ни. Когато остареем обаче, отново имаме време за себе си, спокойствие и, ако сме успели, пари. Затова и възрастните хора се отдават на нещата, които обичат. Освен това те имат много повече опит, знаят какво искат и за какво си струва и не да се тревожат.

Проучването установява, че хората в 20-те и 30-те години имат най-високи нива на депресия, тревожност и стрес, както и най-ниските нива на щастие, удовлетворение и чувство за благополучие. Най-щастливи от всички запитани били хората в пенсионна и след пенсионна възраст.

Стари, но щастливи

По време на младостта си хората са най-нещастни, защото имат много тревоги. Най-често те са свързани с романтични отношения, финансови трудности и кариерно натоварване. Според психолозите един от най-натоварващите фактори за младите са сравненията с другите и високите очаквания към тях самите. „Гледайки другите вие винаги се чувствате зле, че не сте успели като някои от тях. Чувствате, че имате много възможности за избор, но всъщност не ги използвате“, казва д-р Дилип Жест.

За сметка на това възрастните имат най-голямото предимство на годините – мъдрост и смиреност. Те знаят кои неща не си струват тревогите и ги премахват от ежедневието си. Това са предимно дребните тревоги, които обаче, събрани заедно, ни влияят много. Освен това – днес животът за възрастните е много по-лесен, от колкото в миналото.

Ако имате нужда от специализирана грижа за Ваш близък Дом за стари хора Черно море ще осигури 24/7 медицинска грижа за Вашите близки и роднини.
За повече информация, свържете се с нас на 0895549754.

Източник: https://frida.bg/