Надежда и спокойствие за утрешният ден
Свържете се с нас
тел. 070011279, 0895549754
k.k.Чайка, ул.Д-р Любен Лазаров №74 /срещу хотел Журналист/

Ако желаете да ни посетите и да разгледате базата ни, както и да получите специфична цена за услуги по вашите нужди.  Свържете се с нас

Ген може да помогне срещу Алцхаймер, твърдят канадци

Ген може да помогне срещу Алцхаймер, твърдят канадци

Ген може да позволи да се забави с най-малко четири години отключването на болестта на Алцхаймер, твърдят канадски изследователи в проучване, публикувано във вторник и цитирано от АФП.

Учените са открили, че природна вариация на ген, наречен „HMG CoA редуктаза“ присъства в 25% от американците и канадците и значително намалява риска от поява на това заболяване, което причинява загуба на памет, пише в научното списание Molecular Psychiatric Journal.

„При носителите на този генетичен вариант, открихме, че рискът от развитие на болестта са намалели с 50% сред жените и с 30% сред мъжете,“каза пред АФП д-р Джуд Поарие, който оглавява проучването , проведено от Университетския институт за психично здраве „Дъглас“и Университета Макгил в Монреал.

Въпросния ген е добре известен на учените, работещи в областта на сърдечносъдовите изследвания поради неговата роля в производството на холестерола.

„Без да се обосновават с генетичната връзка, американските изследователи са забелязали, че има намаляване на случаи на болестта на Алцхаймер при пациенти, приемащи определени видове статини – лекарства за намаляване на нивата на холестерола“, казва Поарие.

Според изследователя, статините, които са химични инхибитори на работата на този ген, биха имали същия ефект върху болестта на Алцхаймер, както естествения вариант, открит от изследователи от института „Дъглас“. „Ако имахме лекарство, което би ни позволило да отдалечим с пет години началото на заболяването, бихме могли да намалим наполовина броя на случаите на Алцхаймер при едно поколение“, казва Поарие.

„По целия свят вече са тествани стотици лекарства, които да отблъснат, да предотвратят и предпазят от последиците от болестта на Алцхаймер – която засяга 40 милиона души – но досега никое не е доказано ефикасно“. „Изправени сме пред колективен провал от години, това е първият път, в който имаме толкова обещаващ защитен фактор“, коментира д-р Поарие.

Изследователят е по-скоро оптимист по отношение на съществуването на лекарство, което може да има желания ефект върху заболяването. „Старите молекули използвани преди 15 или 20 години срещу холестерола (zocar, pravacor), действаха директно върху мозъка, и това са молекулите, които сега трябва да изучаваме“.

През есента проучване малък мащаб ще се проведе в Института Дъглас в Монреал върху 150 пациенти, за да се тества тази нова хипотеза. Ако тестовете се окажат успешни, Поарие се надява да се намери финансиране, за да постави началото на много по-голямо изследване.

БГНЕС припомня за друго проучване върху Алцхаймер, цитирано от Би Би Си преди ден. Според учени от Кеймбридж една трета от случаите на болестта на Алцхаймер в света са предотвратими.

Основните рискови фактори за заболяването са липса на упражнения, пушене, депресия и ниско образование, твърдят те. Учените, чието изследване бе публикувано в сп. „Лансет“, анализирали данни за населението, за да установят седем рискови фактора на болестта на Алцхаймер. Те са диабетът, високото кръвно налягане на средна възраст, затлъстяване на средна възраст, физическа неактивност, депресия, пушене и ниско образование.

Изследователите открили, че една трета от случаите на Алцхаймер са свързани с фактори от начина на живот, които могат да бъдат променени, като липса на упражнения и пушене. След това те изследвали как намаляването на тези фактори може да се отрази на броя на случаите на Алцхаймер в бъдеще.

Учените стигнали до извода, че с намаляването на всеки един от рисковите фактори с 10% близо 9 милиона случая на заболяването могат да бъдат предотвратени до 2050 г.

По последни данни над 106 милиона души от цял свят ще живеят с Алцхаймер до 2050 г., над три пъти повече от болните през 2010 г.

От седемте рискови фактора най-голям процент на случаите на Алцхаймер в САЩ, Великобритания и останалата част от Европа се дължат на липсата на физическа активност. Изследователите открили, че около една трета от възрастните хора в тези страни са физически неактивни. Физическата неактивност е свързана и с увеличаване на рисковете от здравословни проблеми като рак и сърдечно-съдови заболявания. /БГНЕС /

Източник: https://novini.rozali.com/