Надежда и спокойствие за утрешният ден
Свържете се с нас
тел. 070011279, 0895549754
k.k.Чайка, ул.Д-р Любен Лазаров №74 /срещу хотел Журналист/

Ако желаете да ни посетите и да разгледате базата ни, както и да получите специфична цена за услуги по вашите нужди.  Свържете се с нас

Диетата MIND: хранителен режим за понижаване риска от Алцхаймер

Диетата MIND: хранителен режим за понижаване риска от Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е един от бичовете сред по-възрастното население. Диетата MIND е хранителен режим , който според науката, значително намалява шанса от разболяване от тази болест.

Болестта на Алцхаймер е едно от най-коварните дегенеративни заболявания, с който можем да се сблъскаме. Но има редица варианти за превенция: сред тях е начинът ни на хранене и най-вече диетата MIND. Полезна информация за заболяването можете да откриете и на сайта Гражданско сдружение Алцхаймер България.

Какво трябва да знаете за диетата MIND?
Името на диетата е акроним, произхождащ от английски – “Mediterranean-Intervention for Neurodegenerative Delay“ – Средиземноморска интервенция за забавяне на невродегенеративните заболявания. Медицинският център на Университета Раш създава диетата като средство, предотвратяващо появата на Алцхаймер.
За да създадат диетата учените събират информация относно начина на хранене на възрастните хора, болни от Алцхаймер, както и на тези с генетична предразположеност към заболяването.

За целта те пробват диетата, като я назначават на болните над 65 годишна възраст, за да проследят вероятността от появата на това заболяване при тях.

Резултатите от изследването са повече от изненадващи. Учените стигат до заключението, че хората, спазващи стриктно предписаната им диета успяват да намалят с до 53% риска от появата на това дегенеративно заболяване.

При друга част от хората спазващи тази диета се наблюдава 35% намаление на вероятността от появата на Алцхаймер.

Освен това проучването показва, че колкото по-бързо биват установени новите хранителни навици, толкова по-голяма е ползата за здравето на хората. Те могат да се радват на по-малка вероятност от настъпване на клетъчни дегенеративни процеси – това, което настъпва при болестта на Алцхаймер.

Диетата MIND не е строга и трудна за спазване. Тя се състои от 15 компонента, разделени в 10 хранителни групи.
Сред тях откриваме ядки, зеленчуци, зърнени храни, натурални мазнини набавяни от риба, бели меса и вино.

Същевременно спазващите диетата трябва да намалят консумацията си на следните храни: фаст фуд, червено месо, рафинирана захар и чисто масло.

Диетата MIND: с какво трябва да се храните ежедневно?
Сред храните, които трябва да присъстват в менюто ви всяка седмица са: порция бобови храни и две порции червени плодове. Сред другите препоръчани храни са боровинките, порция бяло пилешко месо без кожа, порция бяла риба както и сьомга.

Диетата MIND трябва да включва следните храни:

 • Три порции зърнени храни
 • Една порция зеленолистни зеленчуци като манголд, салата и рукола
 • Парче плод
 • Шепа ядки като фъстъци, бадеми и лешници
 • Половин чаша червено вино
 • Умерен прием на дадени храни
  Според диетата MIND храните, които трябва да бъдат консумирани умерено са свинската мас и чистото масло. Не трябва да се яде повече от половин супена лъжица от тях дневно.

  Хората спазващи диетата трябва да внимават и с приема на богати на мазнини сирена, храни тип „фаст фуд“ и продуктите, съдържащи рафинирана захар.

  Западният начин на хранене и болестта на Алцхаймер:
  Това не са единствените доказателства показващи връзка между начина на хранене и болестта на Алцхаймер. Според проучване публикуване от Scientific Reports Nature, учените от университета Tufts откриват, че начинът на хранене е директно свързан с тази болест.

  По време на проучването учените хранят мишки с големи количества животински продукти с високо съдържание на мазнини, както и с такива богати на захар. Проучването показва, че дългосрочното хранене по този начин води до намаляване на имунната реакция и отговор на мозъка.

  Този начин на хранене се състои основно в консумацията на пържени храни, рафинирани захари, продукти съдържащи бяло брашно и полуфабрикати. Това води до дисбаланс в имунната ни система, тъй като в действителност организмът ни отхвърля тези храни и реагира. Появата на този дисбаланс предизвиква развитието на редица заболявания – сред тях и Алцхаймер.

  Освен това учените установяват, че се наблюдава и повишена активност в микроглията или клетките на нервната система, намиращи се във вътрешността на имунната система на централната нервна система. Има различни проучвания доказващи, че този тип възпаления повишават риска от появата на Алцхаймер.

  Така че вече имате достатъчно причини да се грижите за начина си на хранене и да заложите на по-здравословни храни като тези, на които се основава диетата MIND.

  Източник: https://zdraveikrasota.bg/