Надежда и спокойствие за утрешният ден
Свържете се с нас
тел. 070011279, 0895549754
k.k.Чайка, ул.Д-р Любен Лазаров №74 /срещу хотел Журналист/

Ако желаете да ни посетите и да разгледате базата ни, както и да получите специфична цена за услуги по вашите нужди.  Свържете се с нас

Застаряването на нацията изпреварва развитието на услугите за възрастните хора

Застаряването на нацията изпреварва развитието на услугите за възрастните хора

Застаряването на нацията изпреварва значително действията на държавата и институциите за решаване на проблема с грижите за възрастните хора в България. Според Емануил Паташев, генерален секретар на Каритас България, развитието на услугите за възрастни в България изостава, както по отношение на услугите в общността, така и по отношение на реформите в институциите за възрастни.

Дърво без корен не е дърво, а всички ние имаме майки и бащи, които са ни отгледали и са ни дали каквото са могли според социалния статус, с който са живели през годините. И слава богу, продължават.

Често в забързаното ежедневие, пропускаме да им объркнем необходимото внимание, кеото заслужава. А самотата убива, казват мнозина. На фона на все по-тревожните данни за застаряващата ни нация, някак институциите, държавата не дават знаци да сме подготвени, няма адекватни мерки и като чели съзнание за онова, което ни чака?

Все повече възрастни, стари и болни хора се оказват изхвърлени, изоставени от семействата си в България. Като общество ли загубихме тази семейна ценност? Малко или много егоизмът като че ли надделява в процеса на оцеляване и подкрепа на нашето поколение, на децата, които ние създаваме, защото те също имат нужда от нас. И така малко или повече възрастните хора… те останаха без глас.

И все пак, знаейки тревожните статистики на застаряващата ни нация и предвид факта за неработещата пенсионна система, е хубаво всички ние да помислим и подсигурим нашите старини, докато сме още млади.