Надежда и спокойствие за утрешният ден
Свържете се с нас
тел. 070011279, 0895549754
k.k.Чайка, ул.Д-р Любен Лазаров №74 /срещу хотел Журналист/

Ако желаете да ни посетите и да разгледате базата ни, както и да получите специфична цена за услуги по вашите нужди.  Свържете се с нас

Искат вноската във втория пенсионен стълб да достигне 10%

Искат вноската във втория пенсионен стълб да достигне 10%

Проблемът с втория стълб на пенсиите и възможността бъдещите пенсионери да са ощетени вече беше официално обявен. Това каза в интервю за агенция „Фокус“ икономистът Стоян Панчев.

През есента на 2021 година се очаква да започне изплащането на пенсии на първите хора, засегнати от въвеждането на втория пенсионен стълб допълнително задължително пенсионно осигуряване в пенсионни фондове, управлявани от лицензирани пенсионноосигурителни дружества.

По думите му признанието за проблема с пенсионната реформа е дошло по време на среща с наскоро подалия оставка бивш социален министър Бисер Петков, експерти и представители на частните пенсионни фондове.

„Там беше заявено, че първото поколение от работещи, които ще получават втора пенсия: това са жените, родени през 1960 година, като при тях ще се получи следният проблем: тъй като те започват да получават пари от втория стълб, основната част от пенсията им, която идва от първия: от държавното обществено осигуряване, ще бъде намалена с 20 %. Това са за момента поне плановете на законодателя, на държавата“, обясни той.

Панчев посочи, че по първоначален план вноската във втория пенсионен стълб е трябвало да бъде между 7 и 10 %, което не се е случило и в момента е в размер на 5 %.
Той разясни, че бъдещите пенсионери не са имали дълъг период на осигуряване по втория пенсионен стълб, като при тях са събрани по-малко пари по индивидуалните им сметки.

„И съответно, ако се случи това, което се планира в момента: намаляване на парите, получавани от първия стълб с 20 %, няма да може да се компенсира тази разлика и съответно това ще създаде ситуация, в която ще имаме хора, които за първи път започват да получават пари по този нов регламент, макар че той е планиран десетилетия назад, ще получават по-малко пари, отколкото останалите пенсионери“, алармира икономистът.

Предложението на Панчев, а по думите му, и на други експерти, е вноската във втория пенсионен стълб да достигне 10 %.

„Тоест по-голямата част от нашите вноски да не отива в държавното обществено осигуряване, в първия разходопокривен стълб, а да отива във втория, където всеки човек има своя сметка, в която се спестяват неговите пари. Докато в първия – такова нещо няма. Там парите веднага се похарчват. Трябва да обърнем тежестта в тези два скачени съда и по-голямата тежест да бъде във втория стълб: в това, което е личната сметка за сметка на първия стълб, който вкарваме в един общ кюп и след това се преразпределя между пенсионерите. Това е първото нещо, което трябва да се направи. Ако говорим за по-краткосрочен план, тази корекция на индивидуалните партиди от 20 % не трябва да бъде в този размер“, допълни той.

Ако имате нужда от специализирана грижа за Ваш близък Дом за стари хора Черно море ще осигури 24/7 медицинска грижа за Вашите близки и роднини.
За повече информация, свържете се с нас на 0895549754.

Източник: https://www.pariteni.bg/