Надежда и спокойствие за утрешният ден
Свържете се с нас
тел. 070011279, 0895549754
k.k.Чайка, ул.Д-р Любен Лазаров №74 /срещу хотел Журналист/

Ако желаете да ни посетите и да разгледате базата ни, както и да получите специфична цена за услуги по вашите нужди.  Свържете се с нас

Окончателно: Пенсиите се вдигат с 6,7% от 1 юли 2020 година

Окончателно: Пенсиите се вдигат с 6,7% от 1 юли 2020 година

Увеличение на пенсиите от 1 юли 2020 година с 6,7% одобриха депутатите при второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година.

Въпреки продължилия почти три часа дебат по темата за повишаването на парите за пенсионерите предложението на левицата не бе прието. Социалистите предложиха пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г. да се преизчислят от 1 септември 2020 г., като инвидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2016 година. От партията посочиха, че това ще струва 550 млн. лева.

По време на дебата по предложението депутатът от БСП Георги Гьоков каза, че зададеното от управляващите увеличение от 6,7% не решава проблема с неадекватно ниските пенсии и посочи, че предлагането от партията е малка стъпка към намаляване на тази неравнопоставеност. Пенсиите за осигурителен стаж и възраст са неадекватно и неоправдано ниски, а в пенсионноосигурителната система са натрупани проблеми и деформации, за които този бюджт не предлага решение.

От левицата защитиха като „една разумна мярка“ предложението и поясниха, че то ще се отрази на 1,3 милиона пенсионери в страната. Левите депутати отчетоха, че 450 хиляди от пенсионерите ще останат извън обхвата на това увеличение, но солидарността е за тези, които са под прага на бедност, аргументираха се от партията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също изнесе аргументи в полза на преизчисляване на пенсиите по предложения механизъм. Тя посочи, че след като правителството реализира ръст на икономиката, значи работещите всяака година произвеждат повече БВП, освен това безработицата е рекордно ниска, а заетостта висока. Има и рекорден излишък, каза Нинова, допълвайки, че това е още един резерв за предлаганото увеличаване на пенсиите. Тогава защо не искате, попита тя, обръщайки се към управляващите. От левицата предлагат средствата за увеличението да дойдат от бюджетния излишък, от увеличаване на максималния осигурителен доход и от Сребърния фонд.

Къде са 10 млрд. лева от Сребърния фонд, попита лидерът на левицата и напомни, че по прогнози от приватизация и концесионни такси днес в него трябваше да има 10 млрд. лв. и те трябваше да бъдат буфер в пенсионната система. Днес говорим за 1 млрд. лева необходими средства за преизчисляване на всички пенсии. В Сребърния фонд ги няма 7-8 милиарда, отбеляза Нинова.

Не може да се живее с 200 или 300 лева, трябва да дадем решение на въпроса. Ние предлагаме преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен доход – нещо, което вече е правено от нас през 2008 година, обърна се тя към мнозинството.

Вие поставяте избора така – дефицит в НОИ или геноцид на тези близо 2 милиона българи. Между избора дефицит или геноцид, ние предлагаме трети – разумно финансово, аргументирано бюджетно и справедливо решение, обобощи нинова.

Хасан Адемов от ДПС изказа резерви по увеличението, което от БСП предлагат, с аргумента, че много от пенсионерите ще останат извън обхвата му. Адемов представи предложението на неговата партия – осъвременяването на пенсиите да става вместо от 1 юли от 1 януари всяка година, което по също беше отхвърлено, както и това на левицата.

Увеличава се възрастта за пенсиониране на служителите от ДАНС от 60 на 63 години, а на НСО от 53 на 55 години.

По бюджетната процедура беше прието и предложението на управляващите за промени в Кодекса за социално осигуряване. Съгласно текстовете осигурителят е длъжен да съхранява за срокот 50 години, считано от 1 януари на отчетния период, следващ отчетният период, за който се отнасят, ведомости за заплати, трудови договори, допълнителни споразумение, заповеди, за назначаване и други.

Консолидираният бюджет на ДОО е в размер на 12,4 млрд. лв. Рамката на бюджета предвижда разходи за пенсии в размер на 10,57 млрд. лв.

От 1 януари 2020 г. минималната работна заплата става 610 лв.

Депутатите определиха размерите на месечния осигурителен доход за 2020 г. Текстовете предвиждат минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица през 2020 г. да е 610 лв.

В Закона за бюджета на ДОО е заложено минималният месечен размер на осигурителния доход на земеделските стопани и тютюнопроизводители да бъде в размер на 420 лв. и максимален месечен размер за осигурителен доход – 3000 лв.

Ако имате нужда от специализирана грижа за Ваш близък Дом за стари хора Черно море ще осигури 24/7 медицинска грижа за Вашите близки и роднини.
За повече информация, свържете се с нас на 0895549754.

Източник: https://www.investor.bg/