Надежда и спокойствие за утрешният ден
Свържете се с нас
тел. 070011279, 0895549754
k.k.Чайка, ул.Д-р Любен Лазаров №74 /срещу хотел Журналист/

Ако желаете да ни посетите и да разгледате базата ни, както и да получите специфична цена за услуги по вашите нужди.  Свържете се с нас

По-възрастните реагират бавно заради страха от грешка

По-възрастните реагират бавно заради страха от грешка

Възрастните хора често оставят околните с впечатление, че „смилат“ информацията по-бавно. Но според учените причината е, че те просто отделят повече време да се убедят, че са разбрали правилно.

Изследвания показват, че желанието да се предпазят от грешка, а не намалени способности, стои в основата на забавените реакции.

Учените провели серия зрителни тестове с ученици и хора над 60-годишна възраст. В един от тях участниците виждат редици от звездички на компютърен екран и трябва да преценят възможно най-бързо техния брой. При друг експеримент доброволците виждат редица от букви и бързо трябва да решат дали става дума за странна дума или просто за случаен набор от букви.

В част от тестовете всеки е решавал сам кога да даде отговор и изследователите отчитат почти равни резултати в точността на младите и старите, но много по-голяма преднина за учениците в бързината за отговор. Но когато в друга част от експеримента участниците са подканени да бързат с отговора, резултатите на възрастните показват в пъти намалено време за отговор, без това да се отрази качествено върху процента правилно решени задачи.

Тези резултати подтикват учените да заключат, че забавянето при възрастните не се дължи на намалени способности, а на желанието им да са прецизни и да избегнат възможните грешки. Защото, както казват старите хора, „Който бърза бавно – далече стига“.

Ако Ваш близък се чувства самотен или има нужда да поговори с някого Дом за стари хора Черно море ще осигури 24/7 медицинска грижа за Вашите близки и роднини.
За повече информация, свържете се с нас на 0895549754.

Източници: https://spisanie8.bg/
https://www.scientificamerican.com/