Надежда и спокойствие за утрешният ден
Свържете се с нас
тел. 070011279, 0895549754
k.k.Чайка, ул.Д-р Любен Лазаров №74 /срещу хотел Журналист/

Ако желаете да ни посетите и да разгледате базата ни, както и да получите специфична цена за услуги по вашите нужди.  Свържете се с нас

10-те най-спокойни страни за пенсиониране

10-те най-спокойни страни за пенсиониране

Всеки един човек по света търси мястото, на което тихо и спокойно да прекара годините си след пенсионирането. Ако той е готов за тази привилегия да плати допълнително (под формата на разходи за преместване), то може да се намерят някои наистина подходящи държави за тази цел. Американската телевизия CNBC препоръчва да се разгледа и извън САЩ и класира 10-те най-спокойни страни за пенсиониране.

10. Исландия

Въпреки че тази гореща точка на туристическата карта посреща милиони чужди посетители годишно, населението ѝ е малко под 357 хил. души. Изолирана насред Атлантическия океан между Европа и Северна Америка, Исландия се класира на първо място в Световния индекс за мира за 2019 г. CNBC обаче я класира чак десета заради високите цени на територията ѝ в сравнение с други страни.

За да бъде получено разрешение за пребиваване в Исландия за повече от три месеца, човек трябва да докаже, че има минимум 2376 долара месечен приход, валидно здравно осигуряване в страната, място, където да живее и да няма криминално досие. Има и други изисквания.

9. Япония

Страната на изгряващото слънце може да бъде едно приветливо място за хората в техните златни години. Благодарение на своето отчасти конфуцианско културно наследство Япония традиционно почита и се грижи за възрастните хора на територията ѝ. Страната се класира девета в Световния индекс за мира. Цените ѝ също са сравнително високи, но пък сигурността, здравеопазването, икономиката и инфраструктурата са на високо ниво.

8. Дания

В родината на Ханс Кристиан Андерсен животът наистина може да е приказка. Класирана пета в Световния индекс за мира, но пък десета в ценовата класация на световната анализаторска компания Numbeo, на Дания CNBC отрежда осмо място в своя списък.

Дания почти постоянно в топ 3 на страните с най-висока степен на щастие сред гражданите, като за тази година тя се е класирала втора, като пред нея е съседна Финландия. Идиличният живот в страната обаче не излиза евтино. Да се получи разрешение за пребиваване в Дания може да е трудно, както и в други страни от ЕС.  Ако имате късмет, можете да имате паспорт от друга страна на членка, а в противен случай може да сключите брак с датски гражданин. Друга възможност е да докажете „силни връзки с Дания“.

7. Сингапур

Този азиатски град-държава се нарежда на седмо място в Световния индекс на мира. Терминът „сигурен“ обаче се използва доста относително спрямо Сингапур. Страната е известна с изключително строгите си закони, които наказват всичко от замърсяване на публичните пространства и дъвченето на дъвка, до пресичането на необозначени за целта места по улицата и изразяването на хомосексуални наклонности.

Пенсионирането в Сингапур не е лесно, тъй като страната няма програма за пенсионни визи. Получаването на постоянно гражданство обаче е възможно, особено ако имате около 1.8 млн. долара, които да инвестирате в местната икономика.

6. Нова Зеландия

Страната е втора в Световния индекс на мира и 21-ва в списъка на Numbeo с най-скъпите държави по света. През 1984 г. Нова Зеландия се обяви за зона, свободна от ядрено оръжие, което накара САЩ да замразят ангажимента си по военното споразумение със страната.

5. Австрия

Австрийските планини оживяват от звука на пенсионерите скиори, които щастливо се спускат по алпийските склонове. Австрия се намира на четвърто място в Световния индекс за мира за 2019 г. и 24-та в ценовата класация на Numbeo. Страната също така се хвали, че е с второто най-ниско равнище на самоубийствата сред всички страни членки на ЕС. Както и в Дания, получаването на австрийско гражданство обаче няма да е лесно, ако нямате паспорт от друга страна членка на ЕС.

4. Канада

Северната съседка на САЩ е шестата най-сигурна страна в света и 28-мата най-скъпа. Това, което кара страната да изпъкне като дестинация за пенсионери е културната ѝ и географска близост до Щатите. Като се има предвид колко е лесно влизането в страната, получаването на постоянно гражданство не си струва правните усилия и разходи. Няма никакви ограничения за придобиването на собственост в Канада, въпреки че хората без постоянно гражданство трябва да платят еднократен 15-процентен „данък спекулация“ при финализирането на сделката.

3. Словения

Обратно от Атлантическия океан към ЕС – Словения, живописната бивша югославска република, която е една от най-процъфтяващите бивши комунистически страни, приети в ЕС. Алпийската страна, която граници с Австрия и Италия, се нарежда осма в Световния индекс за мира, е чак 49-та по ниво на цените. Въпреки че в Словения за национална валута се използва еврото, цените там са значително по-ниски, отколкото в Западна Европа или САЩ.

2. Португалия

Слънчевата и живописна Португалия – трета в класацията за мира и 54-та по ниво на цените – се нарежда втора в списъка на CNBC. Страната е изключително популярна сред пенсионерите от северноевропейските страни, но привлича и възрастни хора от САЩ. Тази година Португалия дори е предприела стъпки да облекчи получаването на гражданство от пенсионери от всички краища на света.

1. Чехия

Този скъпоценен камък от Централна Европа – дом на културата от епохата на Хабсбургите, на бира от световна класа, на полката и на редица здравословни домашни ястия – може да се похвали, че предлага най-високите стандарти на ЕС на източноевропейски цени.

Класирана на десето място в Световния индекс за мира, Чехия се нарежда 69-та от общо 136 държави в класацията на Numbeo за цените в различните страни по света. Както Австрия, Дания и др., Чехия няма специална виза за пенсионери. За да остане повече от 90 дни в страната, един гражданин, който няма паспорт от друга страна членка на ЕС, трябва да кандидатства за годишна дългосрочна виза. След пет години пребиваване с такива визи, човек може да кандидатства за постоянно гражданство.1